Автор: д-р Илко Семерджиев Следвайте Гласове в ТелеграмРезюме на отчет за неотчетеното от

...
Автор: д-р Илко Семерджиев Следвайте Гласове в ТелеграмРезюме на отчет за неотчетеното от
Коментари Харесай

Илко Семерджиев: Провалите на министър Христо Хинков - пълна безпомощност и обезглавяване на системата

Автор: д-р Илко Семерджиев Следвайте " Гласове " в Телеграм

Резюме на доклад за неотчетеното от доктор Илко Семерджиев 

Днес министрите от „ кабинета Денков “ предадоха щафетата на тези от „ кабинета Главчев “. Прави усещане, че „ кабинета Денков “ не направи доклад за активността си. Вярно, имаше някакви видео-изказвания, което освен не е доклад, само че би могло умерено да се квалифицира и като предизборна акция. Не това е методът, обаче, да докладваш пред суверена какво си приключил, с цел да може всеки, който се интересува да направи своите преценки и съпоставения с други ръководства. Най-малкото, належащо беше да се съпостави свършеното с обещаното преди изборите, както и управническата стратегия с управническия доклад, с цел да добием фактическа визия за изтеклия мандат. Вече е късно, тъй че единственият извод, който може да се направи е или за неумелост и непросветеност или за непочтеност.

Това, което ще се опитам доста малко да обобщавам в региона, която проследявам най-вече, а точно опазването на здравето, е както следва:

1. Министър Христо Хинков не направи обзор на завареното, тъй че лиши интересуващите се от справедлива информация за изходната точка на мандата си.

2. Хинков показа „ управническа стратегия “, която няма съвсем никаква характерност на такава. Това, което той направи беше една класическа „ административна стратегия “, каквато и без министър администрацията извършва. Повечето от точките в програмата касаеха търгове по Закон за обществените поръчки, които се възнамеряват от администрацията още през месец януари на настоящата година включително стъпките по осъществяване на почнали планове в предишни интервали от време.

3. Хинков не показа доклад по осъществяването на програмата, тъй че в този момент се постанова наблюдаващите да му пишем за постигнатото, само че в неговия случай имаме най-вече непостигнато или искрено казано – поредност от провали.

4. Първият неуспех на Хинков беше безапелационния му отвод от промените, които министър Асен Василев предложи с оглед въвеждане на селективно договаряне в здравния бранш поради, че към този момент е невероятно НЗОК да устоя всичко поискано от всички здравни структури и изключително в болничната помощ. Вместо това заблуди Министерски съвет, че ще прави нова здравна карта паралелно с налагането на „ мораториум “ върху разширението на активността на съществуващи лечебни заведения и разкриването на нови – едно противоконституционно деяние, с което разгласи банкрута на разсъдъка си, по този начин както през 1990 година също с „ мораториум “ върху изплащането на външния дълг държавното управление на Българска социалистическа партия разгласи банкрута на Народна република България.

5. Здравна карта не беше направена, само че и да беше, тя не е инструмент за структурни промени, а просто регистратор на наличното тъй като се базира не върху лекари и медицински личен състав, а преди всичко върху „ керемиди и легла “.

6. Междувременно Хинков провали макрорамката на бюджета за опазване на здравето като от 5.6% от Брутният вътрешен продукт през 2022 година го смъкна на 4.8% през 2023 година и 4.9% през 2024 година При Брутният вътрешен продукт в размер на 205 милиарда лева през 2024 година понижението в безспорни цифри е с 1.435 милиарда лева по-малко, които бяха безусловно нужни на Министерство на здравеопазването, с цел да вдигне на крайници публичното опазване на здравето, което от години е в пагубно положение.

7. Въпреки, че участваше в правенето на два бюджета – за 2023 и 2024 година Хинков нито един път не се появи да отбрани някакво число в здравна и бюджетна комисии. Това не е изненада в случай, че той обществено съобщи, че не схваща от финанси и медикаменти. Въпросът е от какво схваща тъй като да вземем за пример в психиатрията, която е неговата компетентност, той направи цялостен разгром – през 2024 година понижи бюджета на психиатричната помощ с 693 495 лева спрямо 2023 година като в другите лечебни заведения храно-деня и лекарство-деня бяха сред 0.70 до 2 лева, което е повече от бедност. Накрая се наложи Народно събрание да направи изключителна комисия, която да изземе пълномощията на психиатъра Хинков, с цел да се погрижи за психологично болните, личния състав и лечебните заведения.

8. Хинков разгласи, че ще прави указател на психологично болните, какъвто не съумя да направи. Това е добре, тъй като хрумката му бе подтиквана от Министерство на вътрешните работи във връзка проблема в Стара Загора и всъщност е не просто нездравословна, а стигматизираща и напомняща методите на „ нацистката психиатрия “, която от дълго време бяхме не запомнили.

9. Капиталовите разноски на Министерство на здравеопазването през 2024 година паднаха съвсем до нула – оказа се, че с тях ще се влагат хеликоптерите, които са в комерсиално сдружение за въздушна незабавна помощ в патримониума на министерството на превоза – невъобразим и невиждан проблем в историята на незабавната помощ.

10. Хинков нагнети невъзможни упования с единствения „ медицински хеликоптер “, който не той закупи, само че негова комисия го одобри неокомплектован. Впрочем, в реда на нещата е да се знае, че България в никакъв случай не е оставала без контракт за санитарна авиация, който струваше на данъкоплатците смешна сума спрямо десетките, а може би и стотици милиони, които ще бъдат хвърлени в план, от който въздушната помощ няма значително да се усили, само че рентабилността ще е негативна.

11. По време на мандата на Хинков изчезнаха от пазара над 400 медикаменти, част от тях животоподдържащи и животоспасяващи, освен това 100% покривани от НЗОК. Вместо да промени формулата на СЕСПА (за което и ДАНС го сезира) министърът трансферира топката на Народно събрание и нищо не направи. И в този момент българи обикалят прилежащи страни, с цел да си купуват медикаменти, а фарма-далавераджиите не престават с незаконния реекспорт трупайки колосални облаги.

12. Фарма-олигархията заобиколи Хинков със свои фрагменти до равнище зам.-министър и го подчини на ползите си до такава степен, че той се опита нормативно да стартира улична продажба на медикаменти с вендинг-машини, което публичното мнение, лекарите и аптекарите стопираха с митинги и кавги.

13. Това не му попречи, обаче, да нанесе тежък удар върху пациентите и сътрудниците си забранявайки бялата хартиена рецепта. България е единствената страна в Европейски Съюз с изключение на Латвия, която одобри този метод, който на процедура лишава огромно количество лекари от лекарските им права добити с десетки години учене и специализации – дипломите им в този момент са пай хартия. Днес и аз самият не мога да изпиша една рецепта даже за себе си (не работя по контракт с НЗОК), тъй като по този начин им е хрумнало на фарма-олигарсите, а Хинков им е извършил комерсиалните въжделения.

14. БЛС публично на собствен конгрес изиска оставката на „ лекарственият “ му зам.-министър. Вместо това министър председателят Денков уволни „ болничният “ зам.-министър, без даже Хинков да знае – беше известен постфактум. Впрочем, „ лекарственият “ му зам.-министър беше назначен от Денков по същия метод – без министърът да знае. Това е блестящо удостоверение за равнищата, на които фармацевтичната олигархия имаше другари, въздействие и благоприятни условия в това държавно управление и в това министерство.

15. Електронния търг за медикаменти централизиран в Министерство на здравеопазването по този начин и не се състоя, а системата продължава да губи колосални средства за закупуване на медикаменти, които в областта на онкологията видяхме, че доближават до цени 28 пъти по-високи от записаните.

16. Волунтаризмът на Хинков беше забелязан и в осъществяването на плановете за електронни предписания, за медицински бележки, за административните такси и изключително при сдвояването на медицинските досиета. Връх на неуспехите, обаче, беше желанието му да предложи Стратегия за опазването на здравето до 2030 година, която Народно събрание оцени като негодна и надлежно не одобри.

17. Хинков разгласи, че ще остойностява лекарския труд – не го извърши. Обяви, че „ изборът на екип “ е нерегламентиран – не го нормира. Обяви, че ще приватизира лечебни заведения – не го направи. Обяви, че за последно ще напише закон за „ консорциониране “ на държавните и общинските лечебни заведения – даже не разбрахме каква му е „ концепцията “.

18. Създаде, обаче, доста проблеми – един от тях е, че не довърши плана за незабавната помощ и България изгуби безплатно еврофинансиране.

19. Най-голямата планова загуба Хинков нанесе с неуспеха на Протонния център за лекуване на онкоболни и най-вече деца – загуби 188 млн. лева безплатно еврофинансиране и опция с този Център да се кандидатства за финансиране по Европейския антираков проект, което значи други неоценими загуби в пари, здраве и човешки живот.

20. Още от началото на мандата си Хинков разпореди вливане в Университетската профилирана болница по онкология на тази по онкохематология – за една бременност време това по този начин и не се случи.

21. Подобна драма видяхме и в Пирогов – министърът беше унизен от подчинения си шеф (потопил болничното заведение в над 65 млн. лева дългове), а некомпетентността на Хинков стигна до там, че да разреши правосъдно оборване на свои разпоредби като 100% притежател, както и да се подчини на некомпетентни органи, които му препоръчваха нелегално държание.

22. Същото се получи и с състезанията за болнични шефове, за които законът планува период за оповестяване – бяха оповестени съгласно закона и след това анулирани тъй като по този начин бил споделил министър председателят, след това отново някои от тях бяха оповестени, по-късно отново бяха анулирани – все едно Министерство на здравеопазването е не орган на държавна власт, а пощенска кутия в която всеки пуска претенциите си и те биват автоматизирано изпълнявани. Очевидно за Хинков Законът и длъжностните му отговорности бяха второстепенни или по-точно – невалидни.

Няма да не преставам, въпреки че има доста какво да се напише. Ще прибавя единствено още една констатация, само че основна – министър Хинков разгласи още през м. януари 2024 година, че не може да се оправи със дилемите си (нямал бил политическа подкрепа) и няма да продължи след ротацията. Така обезглави системата и личната си администрация, която спря да работи в очакване на някой, който ще взема управнически решения, които няма да бъдат отменяни от премиера, Народното събрание или неназован фарма-олигарх. Така и до през днешния ден - цялостна беззащитност.

Пожелавам триумф на новия министър и нека се поучи от неуспехите на предходния.
 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР